wat betekent gerectificeerd?

Keramische vloertegels en wandtegels zijn onder te verdelen in gerectificeerde en niet-gerectificeerde tegels. Gerectificeerde tegels hebben strakke, recht en op maat gezaagde kanten en hoeken. De tegels zijn na het bakproces nog eens verzaagd en zijn dus maatvast. Dit brengt het voordeel dat de tegels dichter op elkaar geplaatst kunnen worden en dus een minimale voeg mogelijk is (1 mm). Dit zorgt voor een strakker eindresultaat.

Voegfabrikanten adviseren een minimale voeg van 2mm voor wandtegels en 3mm van vloertegels. Verwerking van gerectificeerde wandtegels en vloertegels eist meer tijd en vakmanschap. Tevens is het zeer belangrijk dat de ondergrond zeer vlak is, want bij oneffenheden zullen de strakke randen ook snelle voelbaar zijn.

Tegenwoordig zijn bijna alle keramische vloertegels en wandtegels gerectificeerd leverbaar. Onze collectie keramische vloertegels en wandtegels bestaan daarom veelal uit gerectificeerde tegels welk tevens leverbaar zijn in de niet gerectificeerde variant.

Op de verpakking van gerectificeerde vloertegels en wandtegels kunt u vaak de afkorting RETT terugvinden. RETT is de afkorting van rettificato oftewel gerectificeerd in het Italiaans.

Wat zijn niet-gerectificeerde tegels?

Een niet-gerectificeerde tegel, zijn keramische tegels waarbij de randen na het bakproces niet haaks gezaagd worden. De tegels hebben kanten die rond aflopen en waarbij de randen niet helemaal haaks zijn. Bij niet gerectificeerde vloertegels en wandtegels word vaak een voegbreedte gebruikt vanaf 3mm omdat de tegels minder dicht tegen elkaar geplaatst kunnen worden dan gerectificeerde tegels.

Wanneer er wordt gekozen voor een niet-gerectificeerde tegel, zullen de schoonheidsfoutjes minder snel opvallen dan bij een gerectificeerde tegel. De randen zijn minder scherp dan bij een gerectificeerde tegel, dus de kleine hoogte verschillen zullen nauwelijks zichtbaar en zeker minder voelbaar zijn.

Omdat de niet gerectificeerde vloertegels en wandtegels rond en een schuin aflopen moet er dus vanzelf een bredere voeg gebruikt worden. Bij Tegels en Laminaat zijn de meeste gerectificeerde vloertegels en wandtegels ook te krijgen als niet gerectificeerde tegel!

ga terug